Danas je u našoj školi obilježen Svjetski dan hrane, koji se svake godine obilježava 16. oktobra s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilne ishrane i dostupnosti hrane za sve ljude. Ovaj dan ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) još 1979. godine.
Učenici su sa svojom mentoricom pripremili odgovarajući pano koji se tiče upravo hrane i samog obilježavanja Svjetskog dana hrane. Cilj ove, ali i ostalih aktivnosti bio je da se ukaže na značaj zdrave i uravnotežene ishrane, ali i da se podsjetimo koliko je hrana dragocjena i da je ne smijemo olako trošiti ili bacati.
Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 735 miliona ljudi u svijetu danas gladuje, dok gotovo 2 milijarde ljudi nema redovan pristup sigurnoj i kvalitetnoj hrani. Istovremeno, u razvijenim zemljama se godišnje baci više od jedne trećine proizvedene hrane. Ovi podaci upozoravaju da svi moramo doprinijeti odgovornijem odnosu prema hrani i resursima naše planete.
Obilježavanje Svjetskog dana hrane je još jedna prilika da se podsjetimo da je zdrava i dostupna hrana osnovno pravo svakog čovjeka, te da svako od nas, svojim ponašanjem i izborima, može doprinijeti pravednijem i održivijem svijetu.